. Math's Houtboetiekje - Over Ons

Over Math's Houtboetiekje

Mijn naam is Math Ramakers en ik ben geboren op 10 januari 1946. Ik ben geboren en getogen op de Heerlerbaan waar ik tegenwoordig samen met mijn echtgenote Maria nog steeds woon. Ik heb twee zoons welke inmiddels het huis hebben verlaten en daarnaast nog een schoondochter.

Reeds als kleine jongen van negen jaar zei ik al tegen mijn vader dat ik later meubelmaker wilde worden waarop mijn vader antwoordde “ik vind het goed jongen, als je maar niet in de mijn gaat werken!”. In mijn vrije tijd was ik op die jonge leeftijd aan de keukentafel al bezig met figuurzagen. Mijn ouders vonden dat allemaal best zolang ik mijn rommel maar achter me aan opruimde.

Na het basisonderwijs ging ik naar de ambachtschool waar ik eerst op de timmermansafdeling en daarna op de meubelmakerafdeling gestudeerd heb. Na twee jaar heb ik de ambachtschool verlaten om te gaan werken en ben vanaf mijn 16e levensjaar naar de avondschool gegaan om mijn opleiding te vervolgen. Hier heb ik zowel de timmermansopleiding, de meubelmakeropleiding, opleiding machinaal houtbewerken, opleiding voor gezel gezel, opleiding voor meester-gezel en mijn vakdiploma privéles met succes afgerond. Ik had daarna nog verder kunnen leren voor docent meubelmaker maar na 7 jaar leren vond ik het wel goed geweest.

In 1970 kocht ik samen met Maria het huis waar we nu nog steeds in wonen. Na twee jaar verbouwd te hebben zijn we hier in 1972 ingetrokken. In 1974 heb ik samen met Maria besloten om een ruime werkplaats achter ons huis te bouwen. Vanaf dat moment werkte ik dus niet meer alleen voor mijn werkgever maar ook vanuit mijn eigen werkplaats.

Naast mijn werk thuis heb ik voor diverse bedrijven gewerkt zoals bijvoorbeeld in de productie van schoolmeubels, keukens, massieve meubels, houtskeletbouw en standbouw maar daarnaast heb ik ook gewerkt met koelvitrines en caravans. Uiteindelijk ben ik met 63 jaar met pensioen gegaan maar omdat ik niet de persoon ben die achter de geraniums gaat zitten ging mijn thuiswerk gewoon door.

In 2014 kwam ik in contact met het Vlaamse Gilde van Houtdraaiers. Ik was behoorlijk gefascineerd van hun werk dus ging ik hier weer mee aan de slag. Maar dat houtdraaiwerk moest natuurlijk ook verkocht worden dus nam ik samen met Maria deel aan diverse kunstmarkten. Nu in deze COVID-19 periode is dit voorlopig helaas niet mogelijk. Om toch onze producten te kunnen verkopen hebben wij daarom besloten om een deel van onze ruime werkplaats om te bouwen tot winkeltje en een website te laten maken om dit winkeltje en mijn producten te promoten.